Rabu, 17 Jun 2009

Bersabarlah Wahai Remaja

Andai engkau masih remaja, jadilah anak yang soleh dan solehah buat kedua ibu bapamu, andai engkau sudah bersuami jadilah isteri yang meringankan beban suamimu, andai engkau masih ibu, didiklah anakmu sehingga dia tidak gentar memperjuangkan ad-din Allah. Kembalilah kepada matlamat hidup kita iaitu untuk mendapat mardhotillah.

Andai engkau belum berkahwin jangan kau risau jodohmu, ingatlah janji Tuhan kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik.dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirnya senyuman maka tercetusnya salam dan sekaligus disususli dengan pertemuan takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri. Jodoh pertemuan semua di tangan Allah tapi tidak bermakna kita tak perlu berusaha untuk mendapatkannya cuma tak perlu ditonjolkan dengan berlebih-lebihan. Walau siapa pun jodoh yang Allah tentukan untuk kita , terimalah dengan hati yang redha. Tak mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau yang kita sayang tak jadi hal lah, tapi kalau dapat orang yang kita tak nak lantaran kelemahan yang ada pada dia. Ingatlah bahawa dalam diri setiap insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing-masing dan mungkin kita ada kekuatan yang dapat mengubah si dia supaya hidup dia bermakna dan mungkinkita sahaja yang mampu mengcungkil kelebihan yang ada pada dia. Mungkin juga si dia ini ada sesuatu kelebihan yang kita sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kita.


Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya, lelaki yang warak tidak menilai wanita melalui keayuan, kemanjaan, serta kemampuannya menggoncang iman lelaki tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya, dan yang paling penting pegangan agamanya. Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk menggodanya. Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan perempuan yakni sebuah perkahwinan. Janganlah cuba menghampiri zina hati yang sangat halus untuk kita tafsirkan namun ianya boleh menyebabkan penyakit hati yang sukar untuk kita ubati. Jika kita merasakan kita boleh elakkan dari zina mata. tangan, dan kaki tetapi zina hati belum tentu kita dapat hindari jika cinta antara lelaki dan perempuan itu berputik.


Jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu. Andai ditakdirkan tiada cinta untukmu cukuplah hanya cinta Allah memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu, biarlah hanya cinta daripada kedua ibu bapamu yang memberi hangatan kebahagiaan buat dirimu, cukuplah sekadar cinta adik-beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu. Manusia ini adakalanya membenci sesuatu padahal ia adalah baik buat kita dan adakalanya kita sengan dengan sesuatu itu padahal ia buruk buat kita. Berhati-hatilah kita dengan tipu daya syaitan yang cuba memperdayakan dan menyesatkan umat manusia.


Hati kita ini walau pun dalam dada kita sendiri, ia tetap bukan milik kita, kita tak mampu untuk mengawalnya. Hanya allah yang boleh memegangnya. Sebab itu kita mesti dekatkan diri dengan Allahsupaya dia pegang kukuh-kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam hati kita, kita tak rasa sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta dengan Allah. Bercinta dengan Allah berbeza dari cinta dengan manusia. Betapa nikmatnya cinta Allah hanya meeka yang pernah merasainya sahaja yang mampu mengerti. Cintailah Allah di kala susah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah. Cintailah kedua ibu bapamu kerana kau akan perolehi keredhaan Allah. Cintailah keluargamu kerana kau tak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga. Jangan sesekali tangan yang menggoncang dunia juga akan menggoncang iman seseorang. Fikir-fikirkan....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan